Karlstadsstudent ska representera Sverige


FOTO: HÅKAN STRANDMAN
Nozhan Nikzad blir i höst Sveriges representant på One Young World, världens största konferens för unga politiker. ”Nu gäller det bara att hitta sponsorer till resan till Sydafrika”, konstaterar han.

Karlstadsstudent ska representera Sverige

Karlstad
Nozhan Nikzad, till vardags student på Karlstads universitet, har fått ett ärofyllt uppdrag. I oktober ska han representera Sverige i världens största konferens för unga politiker.
– Jag blev helt chockad. Det ska bli otroligt spännande!
26-årige Nozhan kom från Strängnäs till Karlstad för ett år sedan för att läsa in en politisk kandidat-examen. Under studietiden har han engagerat sig i den utrikespolitiska föreningen, då internationell politik alltid varit hans stora intresse.
När möjligheten dök upp att söka till Young leaders konferens i Johannesburg kommande höst tvekade han inte.
– Men jag trodde inte riktigt att det faktiskt skulle gå vägen. Det är ju många som söker, men kanske tog de fasta på det jag skrev. Man skulle berätta om sina mål, hur man vill arbeta i fram­tiden.
Nozhan Nikzad kom med sina föräldrar till Sverige från Iran. Han tror själv inte att flykten från den fundamentalistiska regimen spelat någon avgörande roll för hans framtidsplaner.
Men diskussion och debatt har alltid förekommit i hemmet, konstaterar han.
Vid förra årets Young leaders-konferens deltog förre presidenten Bill Clinton – men vilka som kommer i år är ännu inte klart:
– Det brukar komma som en överraskning för oss ”ambassadörer”. Vi får se. Nu gäller det bara att hitta sponsorer till resan, konstaterar Nozhan.

No comments: