IRAN: DÖMD TILL 10 ÅRS FÄNGELSE FÖR KONTAKT MED “FIENTLIGA REGERINGAR”

Amnesty Sverige : Fysikern Omid Kokabee, som tillhör  Irans turkmenska minoritet, har sedan hösten 2010 bedrivit doktorandstudier vid University of Texas  i Austin i USA. I början av januari 2011 reste han till Iran för att besöka sin familj. När han skulle återvända till USA greps  han på Teherans flygplats. Han hölls häktad i isoleringscell i 15 månader före rättegång och under tiden i i häktet utsattes han för långvariga förhör och pressades att göra "bekännelser". Under förhören tvingades han att skriva ner uppgifter om personer som han hade sett på ambassader eller på konferenser. Förhörsledarna sade till honom att några av de människor han hade träffat var CIA-agenter.
Den 13 maj 2012 ställdes han inför rätta anklagad för “kontakt med fientliga regeringar” och “för att att tagit emot olagliga betalningar”. Det senare syftar på att Omid Kokabee fått stipendier från universitetet för att finansiera studierna. Rättegången visades i iransk tv i strid med principen om att betraktas som oskyldig till dess motsatsen bevisats. Omid fick inte ha kontakt med sin advokat före rättegången och inga bevis lades fram mot honom förutom det välkända faktum att han har kontakter med universitet i USA. Omid Kokabee dömdes till tio års fängelse. Domen fastställdes i augusti 2012 efter ett överklagande.

Den engelskspråkiga vetenskapstidskriften Nature har rapporterat att Omid Kokabee skrivit ett öppet brev i vilket han berättade att han var förföljd för att ha vägrat samarbete i iranska militära projekt. I ett annat brev skrev han att dessa projekt var relaterade till kärnfysik.
I september 2013 tilldelades Omid Kokabee Amerikanska Fysikerförbundets Andrej Sacharovpris för 2014 med motiveringen: “För hans mod att vägra att använda sin fysikkunskap för att arbeta med projekt som han anser skadliga för mänskligheten trots extrem fysisk och psykisk press."
Amnesty International anser att Omid Kokabee är en samvetsfånge, fängslad enbart för att han vägrat arbeta med militära projekt och som en följd av tvivelaktiga anklagelser mot honom relaterade till hans legitima vetenskapliga band med akademiska institutioner utanför Iran.
Du kan skicka en hälsning till Omid i fängelset via adressen nedan eller skicka ett vykort här


Omid Kokabee
Zendan-e Evin
Chamran Highway
Shahid Katchuyi Street
Darakeh
Tehran
Islamic Republic of Iran


Förslag på hälsning:  

Our thoughts are with you and your family

I am thinking of you

No comments: