Nyhet Nyheter Mänskliga rättigheter Amnesty


Iran måste släppa alla journalister som har fängslats enbart på grund av sitt arbete, säger Amnesty International, efter att minst 14 journalister gripits i polisrazzior mot tidningsredaktioner de senaste dagarna. Enligt uppgift anklagas journalisterna för att ha samarbetat med "anti-revolutionära" persiskspråkiga medier utanför Iran.
- Detta senaste exempel att fängsla Irans journalister är ett resultat av de mycket hårda begränsningarna för rapportering. Det kränker rätten till yttrandefrihet och måste släppas. Alla journalister i Iran som sitter fängslade enbart för att de gjort sitt sitt arbete ska släppas fria omedelbart och villkorslöst, säger Ann Harrison, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.
I måndags greps Keyvan Mehrgan, som arbetade för tidningen Shargh, och Hossein Taghchi. 
Under helgen stormade säkerhetsstyrkorna flera tidningsredaktioner i Teheran. Tio journalister greps under fem razzior på söndagen och ytterligare två greps enligt rapporter på lördagen. 

Säkerhetsagenter ska enligt uppgift ha sökt igenom och videofilmat lokalerna. Det gjordes även husrannsakan i några av journalisternas hem. Vissa fick sina telefoner och presslegitimationer konfiskerade. Arresteringsordern hade utfärdats av domstolen för media och kultur. De journalister som greps på söndagen har blivit förflyttade till en okänd plats medan de två som greps på lördagen ska ha förts till Evinfängelset. 

Den senaste vågen av gripanden inleddes med att Mohammad Sadiq Kaboudvand återvände till Evinfängelset på fredagen efter att ha släppts på permission för medicinsk behandling i december 2012. Kaboudvand, som lider av dålig hälsa, avtjänar ett tio och ett halvt år långt fängelsestraff för sin journalistik och sitt arbete för mänskliga rättigheter. Det var första gången som han fick permission sedan han greps 2007.

Iranska journalisters legitima arbete, såsom fredlig kritik mot myndigheter och att skriva om mänskliga rättigheter, är starkt begränsat.

Irans kulturminister och minister i islamisk vägledning, Mohammad Hosseini, uttalade sig i måndags om att gripandet av journalisternainte ska kopplas till deras arbete. Men samtidigt verkade riksåklagaren Gholamhossein Mohseni Ejei ha förvarnat om tillslaget på en presskonferens den 21 januari: "Om någon av dessa individer skulle gripas för ett brott imorgon, då skulle ni skrika och gorma. Ovetandes om att dessa individer varit fiendens megafon". Han sa även flera iranska journalister enligt “säkra källor” arbetar med västerlänningar och “anti-revolutionärer”.

Måltavlor för helgens mediaräder var Bahar, Shargh, Arman, Etemad, Aseman Weekly och de Iranska arbetarnas nyhetsbyrå. Även den regeringsvänliga nyhetssajten Tabnak har stoppats.

- Det verkar som de drabbade journalisterna är offer för regeringens paranoia om vad de uppfattar som en "mjuk revolution" iscensatt av västerländska regeringar, säger Harrison. Tyvärr är detta inget nytt. Många mediearbetare står inför ständiga trakasserier och hot från myndigheterna, som reagerar hänsynslöst vid minsta antydan till kritik.

Dussintals journalister har blivit trakasserade, gripna och fängslade under de senaste åren. Även fångarnas familjer har blivit trakasserade eller tillfälligt frihetsberövade. Många av dem som greps i samband med det omdebatterade valet i juni 2009 på grund av deras fredliga professionella aktiviteter är fortfarande kvar i fängelset. Ofta under dåliga förhållanden. 

Amnesty kräver att alla journalister som hålls fängslade enbart på grund av deras legitima arbete måste friges omedelbart och villkorslöst eftersom de är samvetsfångar.

Bakgrund
Milad Fadai Asl, politisk redaktör för de Iranska arbetarnas nyhetsbyrå, och Soleyman Mohammadi, en reporter från den reformistiska tidningen Bahar, greps enligt rapporter av säkerhetsstyrkor på lördagskvällen och fördes till Evinfängelset. De som greps på söndagen och måndagen är: Akbar Montajebi (Aseman Weekly), Emily Amraei (tidningen Bahar), Motahareh Shafie och Narges Joudaki (tidningen Arman), Pouria Alemi och Pejman Mousavi(tidningen Shargh), Sassan Aghaei, Javad Deliri och Nasrin Takhiri (tidningen Etemad), Saba Azarpeik, Keyvan Mehrgan (Shargh) och Hossein Taghchi.

No comments: